Ama en haar 1001 huwelijksaanzoeken :P - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Thirza Mandos - WaarBenJij.nu Ama en haar 1001 huwelijksaanzoeken :P - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Thirza Mandos - WaarBenJij.nu

Ama en haar 1001 huwelijksaanzoeken :P

Blijf op de hoogte en volg Thirza

17 December 2007 | Ghana, Kumasi

Hee hoi :)

Sorry dat ik vorige week niets geplaatst heb maar mn weblog deed het niet het weekend :(
Maar ik heb zeker weer van alles te vertellen! Ikwas dus naar Accra geweest en heb daar echt van alles gedaan! We zijn op zaterdagavond uitgeweest en het is zo ontzettend anders dan in NL!! Iedereen danst gewoon buiten op straat en iedereen danst gewoon lekker zoals ie zelf wil! En ze kunnen allemaal heeeel goed dansen hier, ben echt jaloers :P
Zondag zijn we de hele dag naar het strand geweest om gewoon lekker te relaxen.Het is een strandje waar vissers vanaf het water opgaan en ook weer terugkomen dus er liggen allemaal vissersbootjes op het strand! Wat ook wel grappig is dat er echt de hele dag allemaal rasta's op het strand zitten en ze zitten heel vaak muziek te maken. 's Middags hoorden we dat er vlakbij op een ander strand een optreden zou zijn van een drum en dans groep! En dat wilden we echt heel graag zien, na wat gezoek hoorden we ze en het was echt super! Er waren een aantal drummes die de hele drumden en dat konden ze echt supersnel, en er waren een aantal dansers en die konden me toch dansen!Echt so mooi om te zien!
Toen ze een beetje klaar waren, vroeg een man of hij ook even mocht optreden. En hij bleek een marionet te hebben die uitgedosd was als een afrikaanse danser!! Dus de drummers begonnen weer te spelen en hij danste dezelfde dans met zijn marionet als de dansers daarvoor hadden gedaan, echt zo leuk!

De maandag waren we heel vroeg opgestaan want wemochten komen kijken op een universiteit!! Dat leek ons allemaal echt heel interessant Toen we op de universiteit aankwamen bleek het om een film en fotografie design academie te gaan. wat ons nog leuker leek om te zien!! Het was echt erg interessant om te zien hoe ze met weinig geld toch leuke 'studio's' en alles hadden gemaakt. Er wasons ook beloofd dat we een les mochten volgen. maar de studenten bleken examens te hebben. Dus toen zei een van de leraren je mag wel mee met mijn werk vandaag. En het bleek dat hij een natuurfilm ging opnemen!! We zijn echt door heel accra van hot naar her gereden en hebben echt vanalles gezien, het was een hele leuke verassing zeg!!!

Maar dinsdag weer naar school toe en weer lesgeven, ik heb ontzettend veel met de leraar zitten praten over wat er naar mijn idee beter is in NL qua onderwijs en hij liet zijn mening ook horen over het onderwijs hier. Maar hij heeft heel erg het idee dat het onderwijs wel goed is maar dat de leerlingen gewoon hun best niet doen! Ik probeerde voorzichtig te zeggen dat het onderwijs eigenlijk helemaal niet zo goed is omdat er totaal niet creatief wordt lesgegeven en de kinderen de hele dag alleen maar dingen opdreunen. Ze kunnen bijvoorbeeld perfect het alfabet opzeggen maar als je een letter aanwijst weten ze niet welke dat is!
Hijvind het gelukkig wel interessant hoe ik erover denk en hij denkt geloof ik wel na over wat ik zeg. En dus in ieder geval de leraar van mijn klas is ervan overtuigd dat slaan eigenlijk nooit de goede oplossing is!

Het afgelopen weekend heb ik eigenlijk lekker niets gedaan, ik ben de zaterdag in Besease gebleven en heb lekker gedanst en gespeeld met dekinderen van mijn gastgezin en de 2 kleine kinderen van het weeshuis. Ik heb ze ook een beetje capoeira en acrogymles gegeven en ze vonden het geweldig om het te doen dus we gaan zeker vaker lekker buiten sporten met zn allen!

Afgelopen week had ik het erg rustig op school omdat de kinderen examens hadden! Wel erg officieel vind ik voor een basisschool, examens. Maar ze moeten dus 'smorgen leren voor hun examens 's middags. Alleen gaan examens hier net zo lekker chaotisch als alles in ghana. Ze wisten niet welke dag de examens begonnen, ze wisten de tijden niet waarop ze moesten beginnen, soms deed per ongeluk een klas op een verkeerde dag een bepaald examenen enz. En ook de kwaliteit van de nakijkbladen was erg slecht! Van de 30 meerkeuzevragen van wiskunde vond in in de antwoorden 10 fouten!! Maar de resultaten zijn jammer genoeg ook erg slecht. Ze kunnen 100% halen, maar de hoogste in mijn klas was 53% en de laagst (dat waren meerdere) hadden 18%.. Wat dus neerkomt op een 5.3 en een 1.8
Maar het is een probleem dat de kinderen niet zo goed zijn in engels maar dat alle examens in het engels zijn,dus vaak snappen dekinderen helemaal niets van de vraag of van de antwoorden.
Ik heb helpen nakijken in mijn klas en wil graag opschrijven welke kinderen echt heel slecht zijn. Ikwilde namelijk zelf bijlessen gaan geven in engels maar dat gaat niet meer lukken omdat ik hier nog maar zo weinig dagen op school ben, nu ga ik vragen of misschien een nieuwe vrijwilliger het wil doen,ik hoop het!!
Maar mijn week op school was dus best wel eentonig :P

Maar vrijdag had ik drumles op een traditionele afrikaanse drum (weet alleen de naam niet meer) en ik vond het echt super super leuk!! Daarom heb ik dus ook maar een djembe gekocht!! Dus nu moet ik ook nog maar een drumles voor op de djembe te leren spelen!! De rest van de vrijdag heb rondgekeken in het culture centre, daar heb je allemaal winkeltjes en werkplaatsjes waar ze dus traditionele kunst maken. Ze maken er drums, kleding, sieraden, houtsnijwerk, pottenbakken en ze weven er! Echt heel leuk om te zien en ja kan dat dus ook allemaal kopen, alleen is het daar wel flink duurder dan in de kleine dorpjes waar ze per dorp een andere ambacht doen. Wezijn bijvoorbeel ook eens naar het Kente-dorpje geweest, Kente is een geweven stof met heel veelpatronen en kleuren. Het werd voornamelijk gedaan door de Ashanti, waarvan wij in het gebied zitten. We mochten het ook zelf probereb en was nog best leuk alleen wel gigantisch veel werk!!

Zaterdag ben ik samen met een andere vrijwilligster naar het Butterfly forrest geweest. Het is maar 15minuttjes rijden vanaf ons huis met de trotro en dan nog 3 km lopen. Wij dachten oh maar 3 km dat is goed te lopen dus wij op weg, bleek het een zandpad te zijn die berg op berg af ging en er was totaal geen schaduw. We hebben er dan ook meer dan 2 uur over gedaan :P
Maar het was wel een hele mooie wandeling, we zagen zo veel vlinders en de natuur was zoals op de van plaatjes die iedereen wel kent van hele mooie natuur! Alleen was de vlindertuin zelf niet zo bijzonder, er stonden wat dode bomen en er was geen vlinder te bekennen. Maar wij na 4 cola maar weer op de terugweg want het was zo afgelegen dat je enige mogelijkheid lopen was. Maar halverwege werden we geroepen door wat mannen die aan het werk waren, wij dachten eens kijken wt die aan het doen zijn en ze bleken sinaasappels aan het plukken te zijn! Het was een sinaasappel boomgaard met ontzettend veel bomen met wel miljoen sinaasappels erin!!! Ze hadden al een hele berg geplukt en droegen ze weg in gote manden op het hoofd. Wij mochten elk 2 sinaasappels plukken voor onszelf voor onderweg, en het waren echt grote sinaasappel. Je kon je beide handen er omheen leggen en dan had je maar een klein beetje je handen over elkaar!!

Maar na een hele vermoeiende dag naar Kumasi, voor de verandering gegeten in 'westers' restaurant, waar er welgeteld 1 van is in de heel stad. Er schijnen dan ook altijd alleen maar blanke mensen te zitten die allemaal vrijwilliger zijn :P

En vandaag, zondag, weer naar de compound waar het gezellig druk is! De nederlandse moeder van Yao en haar vriend zijn vandaag aangekomen en er zijn weer 2 nieuwe vrijwilligers. Wat alleen wel betekend dat ik over de helft ben van mijn verblijf..... Aan de ene kant leuk omdat ik nog maar een maandje iedereen hoef te missen, maar aan de andere kant echt heel jammer omdat de tijd zo supersnel gaat!

Maar ik ga nog heel veel leuks doen! In de kerstvakantie ga ik een aantal dagen reizen naar het noorden, waar het nog warmer schijnt te zijn!! Het is nu al 35 graden (en het wordt komende maand nog warmeren droger...)!! We gaan in het noorden van Ghana naar een wildlife park en dat lijkt me echt superleuk! We gaan ook naar een giga grote moskee, want in het noorden van Ghana zijn er heel veel moslims. Hier in het zuiden is iedereen christen.
Ik ga ook nog een paar dagen naar Cape Coast, wat dus aan de kust ligt en waar een fort staat waar de nederlanders slavenhandel dreven.

En nog genoeg te doen op het schooltje,en ik heb vandaag besloten een leuke kerst te organiseren voor de kinderen van het weeshuis...

Maar sterkte daar met de kou!! Ik loop hier lekker bruin te bakken in mn korte broek :D

Dikke zoen..

• 16 December 2007 - 23:40

Dani:

Wow!!!! Thirza, ik ben echt zo fucking jaloers!!!! Nederland is nog steeds hetzelfde grauwe alsmaar koudere kl'te land ;)en het klinkt daar echt super! Geniet er maar van hoor dan ga ik weer lekker door met leren voor mijn tentamen woensdag ;) Tot iid alweer best snel...
    Chao Dani

• 17 December 2007 - 00:47

Sjaak:

hoi ik ben sjaak en op zoek naar eelco ik hoop via jou hem te vinden deze man heeft in nederland zoveel mensen gedupeert dat dit werk wat hij nu doet meer een vlucht is op 1 of ander manier moet hij dwangmatig liegen of mensen die het goed met hem voor hebben geld afhandig maken en als hij er echt niet uitkomt komt met een zielig verhaal dat ze zus sexueel misbruikt is ik begrijp best als je denkt wat moet ik met dit verhaal ik alleen dat deze persoon gestopt word met nog meer mensen verdriet aan te doen kan je deze persoon laat hem mij dan bellen 0611245866 ik hoop als je hem kent mij wil helpen deze wolf in schaaps kleren moet gestopt worden

• 23 December 2007 - 22:58

Matthea:

Hoi Thirza,
    Even een kort berichtje voor jou. Ik las dat je een geweldige wandeling achter de rug hebt en mooie natuur hebt gezien, haha.... Echt iets voor jou.
    Volgens mij krijg je ontzettend veel mee van de cultuur, zowel mooie als mindermooie dingen.
    Het weer is in ieder geval daar wel beter dan hier... Het is echt alweer lekker koud, vriezen enzo maar helaas nog geen sneeuw. Jij hebt het daar dan wel beter voor elkaar.
    Nog even iets anders. Ik heb ook nog turnwedstrijden gehad. Ik ben 2e geworden.... Onverwacht en heel leuk natuurlijk.
    Wat heb je georganiseerd voor de kinderen in het weeshuis?

Liefs, Matthea

• 25 December 2007 - 00:26

Germa:

Hoi Thirza,

Ik hoor net van papa dat Geert & Maura een dochtertje hebben.Ze heet Nikka en het is een heel klein prachtig kindje(er zijn fotoos bij)Geweldig mooi,he!!!!