Olifanten aan het zwemmen :D
Blijf op de hoogte en volg Thirza
07 Januari 2008 | Ghana, Kumasi
Maar mij gaat nog steeds alles goed!! Ik heb alleen wel een tropische wond op mn hand maar die wordt behandeld dus dat zal wel goed komen!! Er heeft namelijk een mug eitjes in mijn hand gelegd.... Hoezo vies :P
Maar heb afgelopen weken echt een leuke tijd gehad!!! Rond de 20e zou ik op bezoek bij een vriend die in Accra (de hoofdstad) woont.. We zouden gewoon een paar dagen leuke dagen hebben zodat ik de stad een beetje kon zien. De heenweg was vreselijk!!! Ik moest om te beginnen al ruim 2 uur op de bus wachten tot die vertrok! De bussen tussen Kumasi en Accra rijden namelijk pas al ze vol zijn omdat het te duur is om ze halfvol te laten rijden. Maar toen op weg, het zijn best wel relaxte bussen want het zijn gewoon oude nederlandse bussen waar je mee op reis zou gaan dus met van die zachte stoelen. Maar jammer genoeg was de airco kapot... En normaal zou ik dat heus niet erg vinden maar als je met 60 mensen in een bus zit waar het al 30 graden is wordt je er niet zo vrolijk van.. Maarja het is afrika, dus oke... Maar toen bleek er ongelooflijk veel verkeer te zijn en reden we ook nog eens niet sneller dan 30 km per uur!!! Wat dus normaal gesproken een koele rit van 6 uur is deed ik er dit keer bijna 10 uren over!!!
Toen ik eindelijk totaal bezweet, onder het stof en moe de bus uitkwam kwam die vriend met het idee om naar een andere regio te gaan want dat leek hem wel leuk.. Dus nog 3.5 uur in een tro tro zitten!! (Een tro tro is een minibus maar heel slecht kwaliteit en echt te krap voor woorden!!)...
Maar toen waren we eindelijk waar we wilden zijn en begonn de pret. We sliepn bij vrienden en de volgende morgen zijn we vroeg opgestaan om de zon op te zien komen!! En dat gebied waar ik was, Volta-region, heeft echt prachtige natuur dus ik was alle ellende van de dag ervoor alweer vergeten! We zijn maar 1 dag geweest in de Volta-region maar het was prachtig daar!! Dit was wat ik me echt voorstelde als je aan de tropen, aan Afrika denkt! Misschien een beetje naief en westers maar het is toch wel leuk als je dat gezien hebt als je naar Afrika bent geweest! 's avonds aten we weer bij die vriend thuis en hier merkte de grenzeloze gastvrijheid van de Ghanezen weer! Ze hoorden dat ik vegetarier ben dus gingen ze iets klaar maken met veel groenten. Wij op weg naar de markt en er werden echt wel 10 soorten groenten gehaald. Weer thuis begonnen ze met eten maken, pas na veel aandringen mocht ik ook helpen hakken koken en proeven :) Even later werd iedereen gereopen en begonnen we aan het dinner. Maar de anderen kregen wat anders voorgeschoteld dan wat we aan het maken waren.. En ik kreeg zo ongeveer de hele pan groenten, een uitgebreide salade, rijst met spaghetti, gebakken banaan en bonen op twee borden als dinner! Ik voelde me echt heel lullig dat alles wat ze gekocht hadden speciaal voor mij was en al dat werk wat erin zat! Ik zei dat iedereen gewoon mee kon eten maar nee dat wilden ze niet, gasten moetn goed verzorgd worden! En al mijn dank vonden ze maar gek, het is toch normaal als je dit doet?!
Kan je je dat al voorstellen in NL? In NL wordt er al raar opgekeken als je rond etenstijd langskomt!! Echt zo anders.
Maar ook deze nacht weer hier geslapen na een erg gezellige avond. Het is hier heel gewoon dat je langsgaat bij je familie en evntueel ook blijft slapen dus er zijn altijd wel veel mensen bij de 'goede' huizen.
De volgende morgen weer op weg naar Accra in een auto waar nog een cassetespeler in zit! Hier heb je geen eens auto's waar je cd's in af kan spelen. Je ziet dan ook heel veel oude (overduidelijk afgedankte) nederlandse en duitse auto's rijden. Weten we ook weer waar onze bij de garage ingeleverde auto's naar toe gaan.
Maar twee dagen later weer terug in hometown Besease. Marjolein (een andere vrijwilligster in Besease)en ik zouden 1 dag kerst in Besease vieren en op de 2e kerstdag zouden we gaan reizen. Maar kerst bleek wel even heel anders te zijn dan ik gewend was! Het werd gewoon helemaal niet gevierd alleen gaan ze de 26e van 's avonds 6 uur tot volgende dag 's morgen 6 uur naar de kerk. Er kwamen wel wat mensen langs om Rose (onze guestmother) een fijne kerst te wensen maar daar bleef het ook bij. En we zouden met de kinderen van het weeshuis een gezellige dag gaan hebben met lekkers en een film. De mensen hier zijn namelijk helemaal verslingerd aan tv-kijken. En dan met het geluid het liefst heel hard aan! Maar er bleken maar heel weinig kinderen te zijn, de meeste waren naar hun ouders (weeshuis??) of familie..
Maar 's avons gingen we alvast naar Kumasi en gingen daar in een hotel slapen. Dat klinkt heel duur maar een hotel kost hier tussen de 3 en 5 euro per nacht dus dat valt best wel heel erg mee.
De volgende morgen vertrokken we om 5 uur 's ochtends naar het noorden van Ghana!! Even voor de duidelijkheid, Besease is het dorp waar ik woon en dat ligt iets zuidelijker dan Kumasi. En Kumasi ligt tussen het zuiden en het midden. Dus het noorden is heel ver weg.
De eerste dag, eigenlijk de ehenweg, gingen we al 2 dingen bezoeken. Eerst naar het apenbos en dat was echt geweldig!! Er sprongen, speelden en vloegen echt veel apen in het rond, en soms gewoon een meter naast je ofzo!! Het was zo ontzettend leuk om mee te maken! Alleen waren we met een best wel luidruchtige groep dus liepen de apen na een tijdje wel weer weg. Dus Marjolein en ik bleven aan het eind van de trip een beetje hangen om wat te kijken en wat foto's te maken, maar toen kwam er een Ghanese jongen aangerend die helemaal bezorgd ons meenam uit het bos. Hij vertelde dat er in dit bos zwarte magie was en dat daarom de apen hier zo bij de mensen konden leven, want de mensen konden niet in het bos zelf leven. Wel gek om te horen dat de mensen daar er zo sterk in geloven! Maar wel leuk ook om te zien dat die mensen zo dicht naast de apen leven, het bos en dorpje lopen gewoon in elkaar over. En de mensen hebben dan ook veel respect voor de apen, ze geven ze namen en ze hebben een begraafplaats voor de apen maar ze zullen ze nooit proberen te pakken ofzo.
Daarna gingen we naar de Kintampo Waterfalls. Dat zijn 3 watervallen bij elkaar, waarvan er eigenlijk maar 1 een echt waterval is. Maar toen ik een beetje aan het rondklimmen was en leuk aan het poseren voor de foto werd ik ineens helemaal nat gespetterd!! En tsja dat laat ik natuurlijk niet zomaar gebeuere he :D Het bleek een Ghanees meisje en 2 jongens te zijn! Ik dus water terug spatten en het liep echt uit op een heel watergevecht. Maar na een paar minuten pakte een van die jongens me gewoon op en zette me onder een waterval!! Echt niet eerlijk zeg, maar wel heel grappig :) Dus toen was ik toch al helemaal doorweekt en kon ik me uitleven!! Er waren namelijk heel gladde rotsen waar iedereen van af gleed, wel iets van 15 meter lang en je ging 1.5 meter lager ofzo!! Ik had na 5 minuten al vrienden gemaakt met een jongentje van 12 ofzo en we hadden echt veel lol!! Maar na een tijdje moesten we natuurlijk weer verder want de rest van de groep was (weer eens) aan het wachten op mij..
We zouden eigenlijk deze avond al onze eerste safaritrip doen maar we kwmane te laat aan bij Mole (het wilde dieren park) en besloten om 's morgens heel vroeg te gaan. We moesten nog 3 uur wachten op onze kamers en na 3 uur gewacht te hebben kregen we te horen dat er voor 3 van ons geen kamer was dus of we op een matras op de grond wilden slapen... Dit is wel op en top alles op de afrikaanse manier en tijd. Maar oke dat was wel goed. Omdat het nog niet zo laat was bleven Marjolein en ik een tijdje buiten zitten op een muurtje want er liepen wat herten rond. Maar de herten lieten zich niet zien, er was wel een everzwijn dat zich liet zien! Hij liep eerst gewoon wat rond dus dat was wel leuk. En toen kwam ie zelfs wat dichterbij, ook hartstikke leuk. Maar toen keek ie plotesling strak naar ons en liep wel heel snel onze richting op! Wij stapten gewoon over het muurtje heen en vonden het wel spannend! Maar toen stapte dat gigantische beest gewoon over het muurtje heen op nog geen 2 meter afstand van ons!!! Wij dus rennen maar we zaten in de val in een soort nis van een kamerdeur, wij met alle macht op die deur bonzen en we schreeuwden het bijna uit! Alleen deed er gewoon niemand open :S
Gelukkig hadden we onze tas met eten laten staan in de haast en vond hij die tas eerder dan dat ie ons vond!! Hij sckrokte gewoon een heel brood met plastic en al op.. Toen hij lekker aan het eten (ze eten eten terwijl ze op hun voorste knieen zitten)was durfden wij wel langs hem te sluipen en ons uit de voeten te maken... Poeh dat was echt behoorlijk eng, maar achteraf lagen wij natuurlijk helemaal slap van het lachen(waardoor we nog van andere gasten een 'please, shut the fuck up' naar ons hoofd geslingerd kregen!!).
De volgende morgen gingen we al om 6.30 op weg om wilde dieren te zien. Het zou een tocht van 2 uur worden en we zagen niet zo heel veel dieren. Maar wel antilopen en krokodillen en veeeel everzwijnen die baby's hadden!! Nu zagen ze er trouwens veel minder eng uit dan die van de avond ervoor! Maar jammergenoeg geen olifanten. Toen we even later na de tocht, die wel heel leuk en mooi was trouwens, rustig aan ons ontbijt zaten werden we plotseling geroepen dat er olifanten waren! Ik dus achter de groep aan op mn slippers :P En ja hoor, 2 olifanten! Iedereen duizend foto's maken natuurlijk en helemaal door het dolle heen! Maar ze liepen na een kwartiertje alweer weg, de ranger zei dat het door ons kwam en dat we rustig moesten gaan wachten in zo'n houten blokhut. Wij dus met ruim 30 man doodstil in de hut zitten en we hadden geluk!! Na een tijdje kwamen er op hun dooie gemakje 3 olifanten aanlopen!! Echt ontzettend prachtig, ze waren echt ontzettend groot en ze bewegen zich alsof ze heelmaal niet zo groot zijn. Heel rustig en gewoon echt heel mooi, niet te beschrijven gewoon! Ze gingen blaadjes van de bomen eten op iets van 10 meter aftsand van ons! En ze liepn gewoon lekker wat rond daar, echt zo leuk! We zagen in deizelfde tijd trouwens ook nog meer krokodillen en heel veel antilopen en everzwijnen. En er huppelden zelfs nog een paar apen langs!! Echt zo leuk!! Toen we weggingen na 2 uur naar dieren gekeken te hebben gingen de olifanten zwemmen en wij liepen gewoon vlak langs hen! Het was troweuns nog bijzonderder om ze te zien zwemmen dan ze te zien lpen want het ziet er gewoon bijna onrealistisch uit dat zo'n groot gewoon even aan het zwemmen is!! Toen we weer uit het park liepen, het park is een soort dal, konden we ze nog steeds zien zwemmen en zelfs alle ghanesen die mee waren waren echt zwaar onder de indruk dus ik denk dat het altijd wel blijft!
Na een moeizaam afscheid van al deze geweldig mooie dieren, reden we nar een plaatsje genaamd Larabanga, daar staat de oudste moskee van heel Ghana en een van de oudsten van West-Afrika. Het was op zich wel een mooie moskee maar we mochten m alleen van de buitenkant bekijken omdat ze in zo'n heilige plaats geen toetisme wilden. Op zich wel oke maar er was voor de rest heelemaal niets anders te zien in dat dorpje. Er waren alleen wel heel veel mensen die om geld vroegen. Een jongen begon een heel verhaal tegen toen ie erachter kwam dat ik uit NL kwam. Er was een voetbaltrainer geweest die NL's was en hij kon zelfs een paar zinnen NL's!! Hij vroeg me om geld voor een nieuwe bal en na een tijdje heb ik m toch maar wat gegeven. Maar bleek later in het busje dar er nog 3 andere jongens precies hetzelfde verhaal opgehangen hadden en ook geld hadden gekregen, dus ik denk dat zij wel heel snel een nieuwe bal hebben :P
Maar ik ga stoppen nu, maar ik ben nog lang niet klaar met mijn verhaal dus ik ga morgen weer verder.. Haha is toch weer een lang verhaal geworden!! Hoop dat iedereen het weer leuk vind iets van mijn leven hier te lezen :)
Haha en trouwens ik heb de titel van mijn vorige stuk niet eens uitgelegd :P
Ama is mijn Ghanese naam. Ze hebben hier in de cultuur in Ghana voor elke dag van de week een naam die je krijgt als je op die dag geboren bent. Ik ben op zaterdag geboren en heet dus Ama. Wel heel handig hoor als mensen weer eens een keer mijn naam niet uit kunnen spreken en contstant vergeten :P
En die 1001 huwelijksaanzoeken, tsja ik ben gewoon heel populair hier denk ik :D
Nee, iedereen wil hier graag met een blank meisje trouwen. Ze hebben zo wel hun redenen zoals ze zijn zelfstandiger en komen meer op voor hun eigen rechten, klinkt wel goed maar het is denk ik niet echt waar. Want als een meisje hier tegen haar man zegt dat hij niet mag slaan of geen tweede vrouw mag nemen zal hij haar gewoon uitlachen. Ik denk dat ze liever een wit iemand trouwen omdat ze denken dat alle witte mensen rijk zijn..
Maar goed, een van de eerste dingen die veel jongens hier vragen nadat ze gevraagd hebben how are you?, ben je getrouwd/ wil je met me trouwen.. Als je dan zegt dat je niet wilt trouwen zijn ze helemaal verbaast en snappen echt niet dat je niet zomaar even met hen wilt trouwen!! "Maar we kunnen toch eerst trouwen en elkaar dan leren kennen?!" Ondertussen maak ik er meestal maar een grapje van en zeg zoiets van ja oke, als je mn 3e man wilt worden of heb je nu tijd, dan kunnen we trouwen.. En dan lachen ze echt hard dus de meesten zien de lol er gelukkig wel van in :)
Dikke zoen en tot wel heel erg binnenkort alweer, nog geen 2 weken en dan ben ik alweer in NL :)
07 Januari 2008 - 17:30
Tini:
heel leuk weer iets van je te 'horen'. ik moest de laatste tijd geregeld aan je denken, vroeg me af hoe je het zou hebben momenteel.
hartstikke fijn dat je nog steeds zo geniet in Afrika. Nog een hele fijne verdere tijd toegewenst ! xxx
07 Januari 2008 - 18:19
Samina:
hey thirza,
We hebben met smart op dit verhaal zitten wachten. Wat je de laatste tijd allemaal ook wel niet in een hoog tempo hebt meegemaakt, echt super (en om te lezen). Ik tik hier vanuit het keuringscenter,en ga nu nog meer je weblog bekijken.
X samina -
07 Januari 2008 - 19:27
Linda:
Gaaf joh, je verhalen! Geniet er nog maar ff lekker van. Ik ben mega jaloers op je, ben Nederland nu alweer zat :(..
Liefs, Linda. -
09 Januari 2008 - 17:33
Sietse:
Hey Thirza! Wat tof om je verhalen hier op je dagboek te lezen! :D Het is wel bizar om te lezen hoe het er daar bijvoorbeeld op school aan toe gaat en hoe mensen met je omgaan, als je dat vergelijkt met de manier van doen in Nederland.
Ik wens je nog fijne dagen in Ghana! Het zal straks wel weer even wennen zijn aan Nederland. ;)
Adieu! -
21 Januari 2008 - 14:49
Dani:
Thirzaatje!
Betekent het: "nog geen 2 weken en dan ben ik alweer in NL" dat je dan nu in Nederland terug bent :P En hoe bevalt het????
Chao Dani